Blog

Wist jij dat kinderen gedachten kunnen lezen?

Hhoop krul
Hoopp blog

Ken je dat….. het is zondag en jullie besluiten vandaag een dagje niets te doen, heerlijk in jullie pyjama of huispak te blijven zitten, de boel de boel te laten, tv aan te zetten en zomaar wat aan te modderen?

Dan gaat de bel? Je schoonmoeder (of iemand anders) staat op de stoep. Oh nee….daar had je nu net geen zin in. Je doet de deur open, zet een big smile op en zegt: “ooohhh haaaaaiiiii, wat gezellig!”

Diep van binnen voel je totaal iets anders maar afijn, in sommige situaties helpt een pokerface en je weet dat bepaalde mensen daar nooit doorheen zullen prikken. Ook wil je misschien de ideale (schoon)dochter zijn of gastvrij overkomen.

Wat ik inmiddels weet en graag met je wil delen is het feit dat je sommige mensen nog wel ‘voor de gek’ kunt houden maar je kinderen niet, zij prikken feilloos door je masker heen en kunnen zelfs jouw gedachten lezen.

Verschiet er dan ook niet van als je kinderen signalen af gaan geven dat je helemaal geen zin hebt in bezoek, in je schoonmoeder of wie dan ook.
Oh ja…en besef dat kinderen genadeloos eerlijk kunnen zijn hè. Verschiet er dan ook niet van als je peuter of kleuter bijvoorbeeld ongegeneerd tegen je visite zou zeggen zeggen: “wanneer ga jij naar huis” of “waarom ben jij hier”.

Als kinderen het niet uitdrukken in woorden dan kan het voorkomen dat ze gedrag (wat overigens ook communicatie is) laten zien om jou erop te wijzen eerlijk te zijn naar jezelf. Ze kunnen zelfs zover doordraven in hun gedrag dat je bezoek uiteindelijk besluit op een ander tijdstip terug te komen. Wat dan weer mooi meegenomen is.

Maar om de pedagogisch verantwoorde en correcte ouder te zijn spreken we wel ons kind aan dat het niet netjes is om tegen het bezoek te zeggen “wanneer ga jij naar huis”. Ook willen we met man en macht proberen onze kinderen in toom te houden en de boel gezellig te maken.

Zal ik eens ’n geheim verklappen? Dat lukt niet!

Jouw kinderen voelen namelijk jouw onrust, jouw onderliggende gevoel dat je geen zin hebt in bezoek, jouw frustratie dat je dit niet aan durft te geven en ze prikken volledig door jouw masker heen.

Hoe jonger het kind, des te gevoeliger dat ze hier voor zijn.

En het mooie….. juist om jou te ‘redden’ springt jouw kind voor jou in de bres. Wat een liefde hè.

Ik weet zeker dat er ouders zijn die deze situatie enigszins herkennen.

Liefs Rian.

.

 

Deel dit artikel

Blog

Overige artikelen

Het is nooit te laat

  Je baby wordt geboren en of je het nu wel of niet meer weet, je hebt ‘m wel eens laten huilen. Uit onmacht, uit het ‘niet beter weten’ of omdat anderen je dat

Lees meer »