Blog

Geef je eigen jeugdtrauma niet door

Hhoop krul
Jeugdtrauma

“Mama, ik ben bang voor de monsters onder mijn bed”. “Niets aan de hand, er bestaan geen monsters. En nu kom ik niet meer naar boven, slapen jij”.
Vanuit een kind gezien: oké, als ik bang ben dan sta ik er dus alleen voor.

“Mama, sorry maar ik stoot mijn melk echt niet expres om”. “Nee dat zal allemaal wel maar het lijkt er wel op”.
Vanuit een kind gezien: als ik per ongeluk een fout maak dan denkt de ander dat ik dit expres doe.

“Mama, tante Mia geeft altijd bijtkusjes en dat vind ik niet fijn”. “Haha ja….dat doet ze nu eenmaal”. “Ja maar mam, ik wil dat niet”. “Och joh, ze vindt jou lief”.
Vanuit een kind gezien: als iemand mij kust op een manier die ik niet fijn vind dan is dat omdat hij of zij me lief vindt en dien ik dat te accepteren.

“Mama, opa Piet ‘aaide’ wel heel hard met zijn knokkels over mijn hoofd”. “Stel je niet zo aan, daar bedoelt ie vast niets mee”. “Ja maar mam…….”.
Vanuit een kind gezien: als iemand mij hardhandig behandeld dan bedoelt ie daar niets mee en heeft tegengas geen nut.

“Mama, papa werd boos op mij terwijl ik niets fout deed”. “Ja dat heb ik gezien meisje, maar papa heeft het druk gehad op zijn werk”.
Vanuit een kind gezien: als iemand het druk heeft of stres ervaart dan heeft diegene alle recht om boos op mij te zijn.

.

Dit zijn zomaar wat voorbeelden die we op wat voor wijze dan ook allemaal wel eens ervaren hebben. Op het eerste gezicht lijkt dit onschuldig (vanuit een volwassen positie gezien), maar als je niet geloofd wordt als kind of niet serieus genomen wordt in je gevoel, dan laat dat sporen achter in je volwassen leven en geeft een deuk in je zelfvertrouwen.

Hoe komt dat?

Als kind werd je als het ware teruggeworpen op jezelf en bleef je rondlopen met een gevoel van verwarring. Je werd overmand door verdriet, onmacht, frustratie en angst. Want als mama me niet gelooft en me niet beschermd, wie dan wel? En als papa en mama mijn gevoel niet serieus nemen dan doe ik dat ook maar niet. Zij zijn groot dus zullen zij wel gelijk hebben. En als zij gelijk hebben dan heb ik ongelijk. Wat papa en mama zien is de waarheid en wat ik zie klopt niet. Met andere woorden….ik vertrouw mezelf niet meer.

Dan ga je jezelf beschermen

Omdat deze pijn en verwarring als kind niet te dragen is creëer je in je jonge jaren al een overlevingsstrategie die je meeneemt in je volwassen leven, die als een rode draad door je relatie(s) kan lopen en waar je in de meeste gevallen aan gewend bent geraakt.

Zoiets als dit: Als ik bang ben dan sta ik er alleen voor, je wordt onzeker om ‘fouten’ te maken, je durft moeilijker je grenzen aan te geven als het gaat om lichamelijk contact want anders stel je je aan. Je houdt je mond dicht als iemand je pijn doet en probeert te voorkomen dat iemand boos op je wordt of slikt het maar in.

Zijn de onderliggende gevoelens hiermee weg?

Nee….integendeel. Deze gevoelens blijven opspelen in soortgelijke huidige situaties en worden vaak in soortgelijke situaties totaal onbewust ook weer doorgegeven aan de volgende generatie. Waarom? Omdat we niet beter weten en geen ander voorbeeld hebben gehad.

Als kind heb je namelijk ‘geleerd’ hiermee om te gaan en bepaalde beelden en herinneringen in jezelf weg te stoppen en op te sluiten. Dit noemen ze onbewuste kindtrauma’s. Op volwassen niveau kunnen we deze voorbeelden allemaal makkelijk beredeneren, maar vanuit de positie van een kind gezien, zien situaties er toch echt anders uit.

Wat ik inmiddels heb geleerd is dat veel volwassenen eigenlijk nog steeds vanuit een kinderlijke positie reageren en handelen. Ik heb daar geen oordeel op want ik heb hetzelfde gedaan en geloof me, dat doen 95% van de mensen. En dat is precies wat de kinderen van deze tijd bij ons losmaken. Kinderen zien namelijk niet alleen hoe wij ons gedragen, zij zien ook welke patronen wij doorgeven die bij ons als kind voor ongemak hebben gezorgd. Zij botsen daar enorm tegenaan (precies zoals wij hebben ervaren) en zij willen dat met al hun liefde zichtbaar maken zodat wij dat stuk niet meer doorgeven en gewoon in onze kracht komen te staan.

Ben jij zo’n kind van toen?

Herken jij jezelf in dit verhaal? Behandel jij jouw kind op dezelfde manier zoals er met jou is omgegaan? Heb jij regelmatig zo’n déjàvu? Doorbreek dan dit patroon en geef je eigen jeugdtrauma niet door.

En als je nu denkt, ja maar creëren we hiermee dan geen watjes van onze kinderen?

Nee joh, integendeel. Hoe denk je dat het vertrouwen van een kind groeit doordat hij gewoon bang mag zijn en iets spannend mag vinden en het vervolgens toch te doen? Hoe denk je dat een kind zich voelt als hij fouten mag maken en verantwoordelijk neemt om deze te herstellen? Wat denk je wat je dochter zal doen als ze gekust wordt door iemand en dit niet wil? Hoe denk je dat bijvoorbeeld je zoon voor zichzelf zal opkomen als iemand hem onterecht behandeld?

Lieve mensen, het vertrouwen van een kind begint met het vertrouwen wat ze in ons hebben. Een kind vertrouwt namelijk altijd eerst zijn of haar ouders en kijkt af hoe wij hiermee omgaan. We kunnen nooit van onze kinderen verwachten dat ze hun gevoel serieus nemen als wij het zelf niet doen en we kunnen nooit verwachten dat ze hun grenzen aangeven als wij ze hebben geleerd deze niet serieus te nemen.

Mijn dochter heeft eens tegen me gezegd: “Mam, kun je je alsjeblieft een keer in mij verplaatsen, ik ben nog nooit volwassen geweest, jij wel een kind”. En daarmee sloeg ze de spijker op de kop.

Liefs Rian

.

Wil jij – net als ik en vele andere ouders – ook anders leren kijken, je kind beter begrijpen, de verbinding herstellen, zelf bepaald gedrag leren vertalen of leren anders met pubers om te gaan?

Dan nodig ik je van harte uit om een kijkje te nemen bij mijn online trainingen via deze link.

Neem gerust vrijblijvend contact met me op bij vragen.

Wil je misschien eerst weten hoe een Kindertolk® werkt, wat spiegelen precies inhoudt en of een Kindertolk® raadzaam kan zijn voor jouw gezin? Dan kun je hier mijn GRATIS Masterclass aanvragen.

Het gedrag van kinderen is namelijk altijd logisch. Wil je weten waarom?

Vraag dan hier de GRATIS masterclass aan.

.

Onderstaande E-books zijn GRATIS aan te schaffen:

  • 20 tips van een kind – wat elke ouder wil weten – zie deze link

.

Is dit blog interessant voor andere ouders in je omgeving?

Deel het dan alsjeblieft. Ze zullen je enorm dankbaar zijn (en hun kinderen trouwens ook ).

.

Deel dit artikel

Blog

Overige artikelen

Het is nooit te laat

  Je baby wordt geboren en of je het nu wel of niet meer weet, je hebt ‘m wel eens laten huilen. Uit onmacht, uit het ‘niet beter weten’ of omdat anderen je dat

Lees meer »